Mauritshof

 

 

 

Het Verleden (tot 1 Februari 2006) 1

Het Heden (Februari 2006) 4

De Toekomst (vanaf half Februari 2006) 5

 

Het Verleden (tot 1 Februari 2006)

Als je met Google en onderzoek doet naar de Mauritshof te Hoogeveen, dan krijg je 891 webpagina’s, die daarop betrekking hebben. Vrijwel al de pagina’s gaan over een discotheek, maar toen k de Mauritshof aan de rand van het Mauritsplein zag, zag ik het volgende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik was van plan iets over mooi Hoogeveen te zeggen, maar dit lijkt er niet op. En na verder zoeken, blijkt dit al 3 ½ jaar zo te wezen. Om 14 Juli 2002 is de Mauritshof afgebrand, tenminste dat vond ik op de volgende webpagina http://www.discoreviews.be/nieuws.asp?nieuwsid=354 .

Dat kan toch niet waar zijn. Een gebouw gedurende 3 ½ jaar en misschien nog meer in een dergelijke staat te laten is een aanfluiting voor de gemeente, de mooie, nou mooie, gemeente Hoogeveen. Als mijn schuurtje in mijn tuin verbrand en de omgeving heeft daar last van, dan moet ik dat binnen de kortste keren afbreken en netjes maken maar dat geldt dus niet voor de mooie gemeente Hoogeveen. Misschien zijn ze niet de eigenaar van de grond, misschien kunnen ze er niet alles aan doen, maar de gemeente en de gemeenteraad moet er toch een besluit over nemen. Dit kun je de inwoners van Hoogeveen niet aandoen.

Sinds kort is er een mooi appartementencomplex aan het Mauritsplein en dat is een verbetering voor het aanzicht van dat plein. Moet je kijken hoe zo’n mooi nieuw gebouw afsteekt bij die afgebrande Mauritshof. Eigenlijk is het een schande, dat het zo blijft bestaan, misschien nog wel jaren zo blijft bestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Of is er nog meer aan de hand. Deze mooi blauwe en rode installatie staat hier al meer dan een jaar. Wat doet die installatie daar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als we die installatie nader bekijken, blijkt die te zij voor grondwatersanering. Bij mijn weten staat die installatie daar al minstens een jaar, dus wordt er wel erg lang gesaneerd. Waardoor zou het grondwater vervuild zijn en wat zou er in het grondwater moeten zitten. Het zou toch niet door de Maritshof komen? Dat denk ik niet. Waarschijnlijk is op deze plek een klein industrie, misschien een garage gevestigd geweest en dan zijn organische stoffen waarschijnlijk de vervuiling. Die lossen slecht op in water, dus is lang spoelen wel een noodzaak. Of is er toch iets anders aan de hand? Wie zou het weten?

 

 

 

 

 

 

Het Heden (Februari 2006)

 

     In Januari en Februari bevindt ik me zoals nu dikwijls in Albufeira, Portugal, waar ik van mijn vrije tijd en het mooie weer geniet, maar ook achter de computer bezig ben. Na enig surfen op het Internet zag ik tot mijn verbazing, dat de Mauritshof weer in het nieuws was. Zoals uit de volgende webpagina blijkt, ( http://www.cdahoogeveen.nl/nieuws/artikel/moet-hoogeeen-nog-langer-tegen-afbraakpanden-aankijken/ ), wil het CDA iets gaan doen aan de afbraakpanden in Hoogeveen.

     Natuurlijk komt dat niet zomaar uit de lucht vallen. In Maart zijn de gemeenteraadverkiezingen en partijen moeten een thema hebben om voor te strijden en willen zulke onderwerpen inzet maken voor de verkiezing. In het bijzonder was de Mauritshof de omwonenden al jaren een doorn in het oog, zoals uit bijgaande webpagina blijkt  (http://www.regiohoogeveen.nl/index.asp?p=newsmessage&i=4330 ).

    Zij begrepen niet, dat pas na 3 ½ jaar dit  een thema voor de politieke partijen ging worden en maakten er een punt bij de gemeente van. Wat in die 3 ½  jaar niet was gelukt, bleek nu ineens een fluitje van een cent en een vergunning was binnen twee dagen geregeld, de Mauritshof wordt afgebroken (http://www.regiohoogeveen.nl/nieuws/4395/#Zelfde%20frame )

     Op Woensdag 8 Februari is met de afbraak van de Mauritshof begonnen.

(http://www.regiohoogeveen.nl/nieuws/4413/Afbraak_Mauritshof_begonnen.html#Zelfde%20frame

     Deze waarnemer uit het verre Portugal moet het bestuur van de Vereniging van Eigenaren van de Marilènehof van harte feliciteren met het behaalde resultaat. Zo zie je maar weer wat een burger vermag als politieke partijen en gemeentebesturen daardoor in het nauw komen

 

De Toekomst (vanaf half Februari 2006)

 

De toekomst staat in de toekomst beschreven en zal dan hier nader ingevuld worden

 

We beginnen met 13 Februari.

De afbraak is al zeer gevorderd zoals op bijgaande foto’s is te zien.

 

 

 

 

Nog een paar dagen en de afgebrande Mauritshal is niet meer zichtbaar. Dan moet het opruimen beginnen en een nieuwe opbouw maar wat?

 

Op 15 Februari 2006 is de Mauritshof zo goed als verdwenen, zoals uit bijgaande foto’s blijkt. De Marilenehof is nu vrijuit zichtbaar, zonder de lelijke, afgebrande Mauritshof.

 

Nu nog de rotzooi opruimen en we hebben weer een mooi Mauritsplein. Over enkele weken zal ik daarvan verslag doen.

 

Vandaag is het 2 Maart 2006 en het sneeuwt. De mensen zijn wel bezig om de laatste resten van de Mauritshof op te ruimen alvorens en nieuwe opbouw weer kan beginnen. De Hoogeveensche Courant meldt al van vele plannen, die Krijco en Luxor al hebben, bioscopen, dansgelegenheden, een evenementenhal.  Aanstaande Zaterdag is een voorlichting in het Luxor theater. Het zal mij benieuwen, maar ik ben al heel blij met de situatie nu zoals die op bijgaande foto’s is te zien

 

 

Toch een mooi gezicht de nieuwe, niet meer bestaande Mauritshof.

In April hebben de buren van de Mauritshof voorlichting gekregen wat er eventueel op het

Braakliggende terrein kan gebeuren. Krijco heeft de mensen meegenomen op een schoolreisje en het verslag daarvan is op bijgaande webpagina te zien (http://www.regiohoogeveen.nl/news/4682/Krijco-geeft-buurtbewoners-meer-duidelijkheid.html). Het lijkt wel of ze er van genieten en misschien hoort dat ook zo

 

 

Het is nu December 2006. Veel is er niet meer gebeurd met de afgebroken Mauritshof. Op het

veld is een beetje gras ingezaaid, maar het is niet goed doorgekomen, misschien volgend jaar. Zo ziet het er nu uit:

Een beetje een kale boel met de Marilėnehof aan de ene en de brandweergarage aan de andere kant. Daar past nog veel tussen en misschien komt dat er ook. We wachten af.